Matěj Drtina |

Zámořský trip 8. třídy na Floridu

Krátce po Vánocích odletěl tým 8. třídy Hvězdy do amerického Miami, kde je čekal mezinárodní turnaj a spousta zážitků ze slunné Floridy. Ohlasy z tripu nám poskytli generální manažer klubu Michael Grim a brankářka osmáků Stella Gabrielová.

26. prosince brzy ráno odlétal z pražského Letiště Václava Havle směr Miami tým Hvězdy ročníku 2009. Se svými svěřenci neodletěl hlavní trenér 8. třídy Josef Reigl - z toho důvodu, aby se mohl v období po Vánocích věnovat svému dorostu připravujícímu se na veledůležité bitvy o udržení extraligové příslušnosti. Místo něj tak s hráči odletěl dlouholetý trenér a GM klubu Michael Grim a vedoucí týmu Kateřina Kobrlová. 

Již od příletu do Miami panoval - od letiště, přes hotel až po venkovní prostranství - sváteční duch a atmosféra Vánoc (ač venkovní tropické teploty vánočnímu času příliš nenasvědčovaly). Tým bydlel kousek od Miami ve Fort Lauderdale, kde zároveň sídlí tým NHL Florida Panthers. Právě v jejich tréninkovém centru, které disponuje třemi ledovými plochami, se konal turnaj Florida Challenge Cup, jehož se hvězďáci účastnili. První dny museli bohužel čelit komplikaci v podobě ztracené bagáže, kterou nechal letištní personál na letišti Frankfurtu, kde tým přestupoval. Zavazadla se dostala k hráčům (zřejmě vzhledem k silné sněhové bouři po celé Americe) až třetí den, půl hodiny před prvním utkáním turnaje, nicméně i přes tuto nepříjemnost tým situaci statečně zvládnul.

Poslední prosincové dny byly pro 2009 ve znamení mezinárodního turnaje Florida Challenge Cup 2022, kterého se Hvězda účastnila v kategori AA společně s dvěma americkými týmy (DA Hockey a Seacoast Stars) a dvěma finskými (Tappara Tampere a Kiekko Espoo). Turnajovému představení měl předcházet ještě jeden trénink a přípravný duel, ovšem obojí se bohužel muselo kvůli ztracené bagáži zrušit a hvězďáky tak čekal ostrý start do turnaje. První den byl ve znamení dvou proher (3:9 s DA Hockey, 1:5 s finským Espoo), druhý den byl ve znamení dvou výher (4:2 nad Tampere a 5:3 nad Seacoast Stars). To znamenalo 3. příčku ve skupině a semifinále proti DA Hockey - tomu Hvězda podlehla 0:6 a umístila se tak na celkové 3. příčce. „Do prvního turnajového dne jsme naskočili bez přípravy a bylo to pro nás těžké. Druhý den byl už mnohem lepší, hlavně výhra nad Tampere po velkém boji byla cenná. Měli jsme možnost kvalitní konfrontace, zápasy byly rychlé a zpětně jsme hodnotili výběr úrovně AA jako dobrou volbu,“ komentuje proběhly turnaj Michael Grim.

Trip na Floridu nebyl jen o hokeji, ale také o teambuildingu a spoustě mimohokejových zážitků. Při příletu sice ukazoval teploměr v Miami okolo 12 až 14 stupňů Celsia, ale následující dny se teplota rychle vyšplhala přes 24 až 25 stupňů až ke třicítce a ideální klima panovalo až do odletu hvězďáků na začátku ledna. Nádherného počasí tým využíval každý den ke koupání na jedné z rozlehlých floridských pláží na břehu Atlantiku, případně v hotelovém bazénu. 

Velkým zážitkem byla pro tým ročníku 2009 návštěva utkání NHL mezi domácí Floridou Panthers a Montreal Canadiens. Utkání nakonec opanovala Florida, která zvítězila 7:2, přičemž zazářil zejména Fin Alexandr Barkov, jenž vstřelil hattrick (celkem 3+2 v zápase). „Velký zážitek pro hvězďáky. Byla zaplněná hala - z toho polovina fanoušky Canadiens, velká fanzóna, pěkná předzápasová show, osmáci si před zápasem v tunelu klepli se všemi hráči Floridy…,“ přibližuje zážitek osmáků Michael Grim.

„Celkově to hodnotím velmi kladně, byl to vydařený hokejově-zážitkový trip do zámoří. Za zmínku stojí i cesta, kterou ročník 2009 urazil - v nižších třídách se účastnil domácích turnajů, v 5. třídě jel na mezinárodní turnaj do francouzského Dijonu, pokračovalo to loňským tripem za turnajem do švýcarské Bellinzony a vyvrcholilo to tímto zájezdem do Ameriky. Krásně to na sebe navazuje, tým se při tom hezky tmelil a takhle bych si to v ideálním případě představoval i u dalších tříd, aby jim hokej přinášel co nejvíce zážitků,“ uzavírá Michael Grim.

Ohlédnutí za floridským tripem přináší i člen, respektiva členka, týmu 8. třídy - brankářka Stella Gabrielová. Ta je přitom narozena v roce 2010 a čelí tudíž pravidelně střelám o rok starších soupeřů. Stella se s námi podělila o své dojmy ze zámoří v krátkém rozhovoru:

Co bys řekla o turnaji Florida Challenge Cup? 
Pro mne a myslím, že i pro kluky z týmu, to byl doposud největší hokejový zážitek. Zápasy jsem si opravdu užívala. Bylo zajímavé se seznámit s tím jak hrají týmy v zahraničí. Pro mne osobně bylo povzbuzující vidět v dresu zámořského týmu chytat další brankářku.

Co se ti nejvíc líbilo? 
Naprosto nej zážitek byl zápas NHL mezi domácí Floridou a Montreal Canadiens. Díky návštěvě zázemí hokejové arény jsme měli možnost přiblížit se k hvězdám NHL na dosah.  

Jaké to bylo cestovat za hokejem takovou dálku? 
Letěli jsme více než 10 hodin. Lety samy o sobě byly v pohodě. Bohužel při obou cestách nám nepřišla včas zavazadla, takže po příletu na Floridu jsme přišli o možnost tréninku i přátelského utkání a poprvé jsme stáli na bruslích až v úvodním utkání turnaje.  

Je něco co by chtěla ještě dodat? 
Chtěla bych poděkovat vedoucí Katce Kobrlové, která se o nás po celou dobu starala a vše zařizovala. Bez ní bychom měli brusle ve Frankfurtu snad ještě dnes...