Matěj Drtina |

Rozhovor: Dorostenci Ducháček a Beňo po úspěšném vstupu do nadstavby

Krátká základní část extraligy dorostu je u konce, nyní naplno vypukly boje o postup do play-off a zajištění extraligové příslušnosti. O všem podstatném ohledně dorostu Hvězdy hovoří v rozhovoru dvojice opor a odchovanců David Ducháček a Martin Beňo.

Svěřenci trenéra Josefa Reigla za sebou mají konec krátké základní části a nyní bojují v nadstavbě o účast v play-off i o záchranu extraligové příslušnosti. Vstup do nadstavby se Hvězdě vydařil - v prvním dvojzápase získala 6 bodů díky výhrám nad Šumperkem (7:2) a Olomoucí (7:2), v druhém hracím týdnu nejprve vytěžila 3 body za vítězství na ledě Litvínova (4:6) a následně jasně podlehla Chomutovu (7:1). Nadstavba je však na samém začátku - 12 týmů hraje 22 kol, na jejichž konci si 4 nejlepší zajistí účast v play-off, další 2 si zajistí extraligovou příslušnost, poslední 2 automaticky sestoupí a 7.-10. tým bude čekat play-out. 

O dosavadních výkonech, atmosféře v kabině, kvalitě soutěže či výhledech do nadstavby a cílech hovoří dva dlouhodobí hvězďáci a opory týmu - kapitán a útočník David Ducháček a zástupce kapitána a obránce Martin Beňo. Oba hráči coby ročníky 2006 nastupovali v extralize v hvězďáckém dresu již loni, kdy se jim úspěšně podařila udržet extraligová příslušnost na Hvězdě. Z bodového hlediska je Martin Beňo letos nejproduktivnějším obráncem týmu (2+8 v 18 zápasech), David Ducháček pak má aktuálně bilanci 5+8 v 16 utkáních (loni si, po boku Vojtěcha Spěváčka v útočné formaci, držel dokonce bodový průměr více než 1 bod na zápas). 


Jak byste okomentovali atmosféru v kabině a celkově charakter týmu? 

David Ducháček: Atmosféra v kabině je poměrně relaxovaná, možná i víc než by měla, když už se hraje o postup do play-off nebo případný sestup z extraligy. Jakmile se ale vstoupí na led, tak jsou všichni hráči týmu připraveni podat stoprocentní výkon, obětovat se pro tým a udržet extraligu na Hvězdě i pro další ročníky. 

Martin Beňo: Charakter týmu je srovnatelný s minulým rokem, až na to, že jsme více poskládaní z různých klubů z Prahy a okolí. Na začátku si to sedalo, navzájem jsme se přizpůsobovali a chvílemi to možná i trošku skřípalo, ale postupem času to bylo lepší a lepší. Atmosféra v kabině je teď po povedeném vstupu do nadstavby skvělá, ale musíme zůstat nohama na zemi. 

Jak hodnotíte váš vstup do nadstavby? 

DD: Až na poslední utkání se nám vstup do nadstavby vydařil. Po třech vítězných zápasech jsme přijeli do Chomutova, předcházející vydařená utkání se nám dostala do hlav a soupeře jsme podcenili. Dostali jsme lekci, která nás stála tři body, ale zároveň je to motivace k tomu se vrátit zpět na vítěznou vlnu a ukázat náš týmový charakter a kvalitu. 

MB: Vstup do nadstavby byl povedený. Až na zkrat v Chomutově byly všechny zápasy odmakané a týmově dotažené do konce. Při zápasech na domácím ledě jsme opravdu silní a taky jsme to potvrdili proti Šumperku a Olomouci. V Litvínově jsme si řekli, že si jdeme pro 3 body, plus každý měl extra motivaci, když viděl legendu trenéra Růžičku na protější střídačce. Zápas v Chomutově nebyl vydařený, ale asi jsme si zasloužili facku, abychom nezapomínali, že stejně jako dokážeme kohokoliv porazit, tak můžeme s kýmkoliv prohrát.

Jaké dojmy máte z vašeho představení v nedávno završené základní části? 

DD: Myslím, že náš tým měl na to postoupit přímo ze skupiny. Pár klíčových utkání se nám nevydařilo, další jsme prohráli minuty či sekundy před koncem a velkou část utkání jsme prohráli v rozdílu jednoho až dvou gólů. Je to škoda, ale teď už s tím nic neuděláme a musíme se soustředit na postup z druhé části soutěže. 

MB: Kdyby bylo všechno krásné a bezchybné, tak jsme si zajistili postup do play-off už ze základní části. Ale není. Ztráceli jsme body když jsme neměli a to nás stalo postup. Na druhou stranu jsme se sehráli a každý už ví co může od koho očekávat. Celkově mělo naše představení v základní část měla velké plusy (jako třeba výhry nad Spartou i Slavií), ale i velké minusy (například debakl v Chomutově). 

Jak hodnotíte svoje dosavadní výkony a celkově ofenzivní, respektive defenzivní hru týmu? 

DD: Já musím nejvíce zapracovat na konzistenci svých výkonů. Některá utkání se mi velmi povedou, některá zase vůbec. V našem týmu do ofenzívy přispívají všechny lajny, takže když se jedné lajně nedaří, tak ostatní lajny ji dokáží zastoupit a urvat pro nás vítězství, což je moc důležité. 

MB: Taky si myslím, že bych měl být více konzistentní, jelikož mám jeden skvělý zapas kde mi všechno vychází a hraju úžasně, a potom druhý zapas hraju jako kdybych extraligu předtím nikdy nehrál. V obranné hře máme systém, který všichni moc dobře známe, ale přece jen vždy nastane moment, kdy někdo ze systému vypadne, není na správným místě a hned to zavání gólem. Myslím si, ze bychom to měli zlepšit, ale to platí se vším - kdo se uspokojí, tak se nikdy nebude moct posouvat dál. 

Vnímáte hodně, že se zvedla kvalita dorostencké extraligy po jejím zeštíhlení? 

DD: Největší rozdíl je absence zápasů, ve kterých je očekáváno, že domů dovezeme tři body ať se stane co se stane. O každý bod musíme bojovat, což je dobře, jelikož nás to jako hráče zlepšuje. Na druhou stranu bylo hezké mít tento druh zápasů, který vám umožnil nabrat sebedůvěru a dostat se do svého rytmu. 

MB: Minulý rok měla každá skupina nějaký tým, na zápasy s nímž se každý těšil a dělal ramena, kolik v něm dá bodů a gólů. To tenhle rok už není, v extralize není tým proti kterému by se očekávalo, že to bude zadarmo a dá se deset gólů. Kvalita se zvedla určitě, přeci jen extraligu letos hraje oproti loňsku o 120 kluků méně… 

Jak moc si (ne)připouštíte tlak či riziko sestupu z extraligy? 

DD: Naším hlavním cílem je udržet Hvězdu v extralize. Jestli se nám to povede, tak se sezóna bude moct považovat za úspěšnou. Po našem podařeném startu jsem přesvědčen o tom, že nikdo z kabiny o sestupu nepřemýšlí. Naším cílem je dostat se do play-off a věřím tedy, že naše mužstvo má kapacitu na to udržet Hvězdu v extralize i nadále. 

MB: Myslím, že každý z nás vzadu v hlavě takového pomyslného strašáka, že zdaleka není konec a do konce nadstavby zbývá ještě 18 zápasů. Ale zároveň si myslím také všichni uvědomujeme, že jsme kvalitní tým a jednoznačně máme na to dosáhnout stanoveného cíle - tedy umístit se v top 6 a mít jistotu záchrany. Dostat Hvězdu do play-off by byl bonus a něco neuvěřitelného, ale musíme postupovat malými krůčky.