Matěj Drtina |

Odchovanci Hvězdy v sezóně 2021/22

Na olympijských hrách, v KHL, na americkém univerzitním šampionátu, v Chance lize i na nejvyšších místech kanadského bodování 2. ligy - tam všude byli vidět v sezóně 2021/22 naši odchovanci!

Jiří Drtina - prvním ze tří našich odchovanců, kteří letos hráli za prvoligové Ústí nad Labem, je Jiří Drtina, 37letý zkušený obránce s více než 500 starty v extralize. Ten plnil v ústeckém týmu, stejně jako loni, roli obránce číslo jedna, navíc byl produktivní i bodově (24 bodů ve 42 utkáních). Drtinovy výkony nicméně neodvrátily sestup Ústí do 2. ligy. I přes pád o soutěž níže se však zkušený bek domluvil na setrvání v severočeském krajském městě i pro sezónu 2022/23. 

Jan Grim - kmenový hráč Mladé Boleslavi odehrál větší část sezóny, stejně jako v předchozích dvou letech, v prvoligovém Ústí nad Labem. V ústeckém dresu nastoupil v základní části do 28 utkání, ve kterých si, coby člen formace plnící spíše defenzivní úkoly, připsal 8 kanadských bodů (2+6). Sezónu však Jan Grim dohrával o patro výš - v extralize za Mladou Boleslav - když dohromady nastřádal 17 extraligových startů (včetně 3 v play-off) a okusil také dvakrát Champions Hockey League. 22letému útočníkovi v létě skončila v Boleslavi nováčkovská smlouva, a kde stráví příští sezónu není dosud známo. 

Petr Hamalčík - loňská průlomová sezóna vynesla mladému brankáři přestup do Karlových Varů. Začátkem srpna si Hamalčík za Vary v rámci přípravy připsal premiérový (ne-soutěžní) start, ovšem celou sezónu strávil, podle očekávání, v prvoligovém Ústí nad Labem. Na severu Čech nastoupil v Chance lize k 26 utkáním (úspěšnost 90,1%). V závěrečném play-down, v němž bojovalo Ústí o udržení Chance ligy se Šumperkem, předváděl spolehlivé výkony (úspěšnost 92%), sestupu svého týmu do 2. ligy ovšem Hamalčík nezabránil. Lehkým paradoxem je, že v sezóně 2022/23 by měl Hamalčík působit na hostování právě v prvoligovém Šumperku. 

Petr Josefus - kapitán druholigové Příbrami letos bodově válel ve velkém stylu. S bilancí 40 utkání - 67 bodů (20+47) v základní části se zařadil Josefus na 6. místo produktivity celé soutěže! Dalších 13 bodů (6+7) si pak připsal v play-off, kde dokráčel se svou Příbramí do finále skupiny Jih, kde jeho tým nestačil na favorizovaný Tábor. Kaňkou na vydařené sezóně je fakt, že Petr Josefus, jenž zároveň studuje ČVUT v Praze, se měl zúčastnit coby člen týmu České akademické reprezentace Zimní světové Univerziády 2021 ve švýcarském Lucernu, ovšem akce byla jen několik dní před jejím zahájením zrušena z důvodu covidu… 

Ronald Knot - výkony v sezóně 2020/21 dostaly Knota do KHL a k debutu v národním týmu. A výkony v sezóně následující? Ty ho dostaly do pozice opory ruského Nižněkamsku (52 utkání, 17 bodů, průměrný icetime téměř 22 minut), do nominace na olympiádu (kde patřil mezi nejlepší hráče českého týmu) a k podpisu smlouvy v NHL! 27letý Knot totiž před několika týdny podepsal roční dvoucestný kontrakt s Arizonou Coyotes - a jelikož se jedná o tým v přestavbě, reálná šance na to porvat se o místo v prvním týmu určitě je. „Dostat takovou šanci v mém věku je celkem rarita. Ještě dva roky zpátky jsem hrál českou extraligu a NHL pro mě byla nepředstavitelně vzdálená,“ říkal po podpisu smlouvy Knot. Tak držíme palce, ať ta NHL vyjde! 

Dan Kolář - 29letý obránce má za sebou první kompletní sezónu v extralize - odehrál ji v dresu Vervy Litvínov, kde nastoupil do 29 utkání (0+3). Větší porci zápasů mu nedovolilo odehrát zranění, které ho vyřadilo na podzim na více než dva měsíce ze hry. Přesto si Kolářovy výkony v Litvínově chválili: „Trochu ho přibrzdilo zranění, které ho na nějaký čas vyřadilo. Po návratu předváděl dobré výkony a z toho důvodu jsme se rozhodli na něj uplatnit opci,“ řekl generální ředitel Litvínova Pavel Hynek, jenž tak potvrdil setrvání Koláře na severu Čech i pro sezónu 2022/23. 

Dominika Lásková - U premiérové olympijské účasti české hokejové reprezentace žen byly hned dvě bývalé hráčky našeho klubu. Tou první je Dominika Lásková, opora defenzivy národního týmu, jež však paradoxně hraje v klubu v útoku. V americké univerzitní lize NCAA odehrála Lásková letos 19 utkání (3+5), dalších 14 startů si pak připsala právě v reprezentaci (2+3). „Účast na olympiádě a dalších reprezentačních akcích je odměnou za její poctivou práci a inspirací pro další holky, které se rozhodly hrát hokej. Jsme pyšni, že Dominika začínala s hokejem na Hvězdě, a že se jí daří plnit své sny!,“ komentoval její úspěchy bývalý kouč Dominiky, šéftrenér našeho klubu Josef Reigl. 

Noemi Neubauerová - Druhá ex-hvězďačka, jež se představila v české ženské reprezentaci na ZOH v Pekingu. Za národní tým letos odehrála Noemi 16 utkání s bilancí 6+8. Na klubové scéně pak opět nastupovala v dresu americké Colgate University a mohla se, stejně jako loni, radovat z triumfu v divizi ECAC a postupu na závěrečný celostátní šampionát. Celostátní šampionát však, bohužel, dopadl pro Noemi stejně jako účast na olympijském turnaji - a sice vyřazením ve čtvrtfinále. 

Radek Smoleňák - posledních několik sezón Radka Smoleňáka v dresu hradeckého Mountfieldu by se dalo označit slovy „jako přes kopírák.“ Pokaždé kapitánské céčko na dresu - pokaždé přes 30 kanadských bodů na kontě (letos 17+20 v 61 utkáních) - pokaždé vyřazen ve čtvrtfinále play-off. Letošní brzký konec sezóny byl však pro Smoleňákův tým překvapivější o to více, že Hradec Králové suverénně opanoval základní část soutěže. „Je to pro mě největší zklamání kariéry, nic horšího jsem nezažil,“ komentoval konec letošní sezóny 35letý odchovanec. 

Michal Steinocher - 22letý a přes 2 metry vysoký obránce začínal uplynulou sezónu v dresu prvoligové Kadaně. S průměrem okolo 19 minut na utkání patřil k nejvíce vytěžovaným hráčům mladého týmu. V listopadu ovšem Kadaň předčasně v první lize z ekonomických důvodů skončila, a tím i skončilo Steinocherovo letošní prvoligové působení - s bilancí 16 utkání, 4 body (1+3). Sezónu Steinocher dohrál v dresu severočeského Mostu ve 2. lize, kde si ve 25 zápasech připsal 6 bodů (1+5).