Matěj Drtina |

Král dorostu Spěváček: Strávil jsem na Hvězdě krásných pět let

V extralize dorostu letos nebylo produktivnějšího hráče než hvězďáka Vojtěcha Spěváčka, který zaznamenal úctyhodných 91 bodů (56+35). Ten v sezóně snů udržel s týmem na Hvězdě extraligu, zahrál si za reprezentaci a svými výkony si vybojoval přestup do Třince...

Vojto, máš za sebou fantastickou sezónu, během níž jsi udržel s Hvězdou příslušnost v extralize dorostu, zahrál sis za reprezentaci, stal se nejproduktivnějším dorostencem v republice a svými výkony sis vybojoval přestup do Třince. Jak zpětně sezónu vnímáš a kterého ze zmíněných počinů si ceníš nejvíce?
Minula sezóna pro mě byla velmi úspěšná jak z týmového, tak i z individuálního hlediska. Jsem strašně rád, že jsme udrželi extraligu na další sezónu. Je pro mě čest, že jsem vyhrál bodování celé extraligy. Musím poděkovat klukům bez nichž bych to nikdy nedokázal, hlavně spoluhráčům z lajny Jirkovi Dohnalovi a Davidovi Ducháčkovi. Z reprezentační zkušenosti mám takové smíšené pocity - jsem moc rád, že jsem dostal možnost si zahrát v české reprezentaci, ale nepodával jsem tam takové výkony jako v extralize dorostu. Přestup do Třince beru jako odměnu za odvedenou práci na Hvězdě. A nejvíce si cením udržení extraligy na Hvězdě. 

Proveď nás prosím stručně vývojem uplynulé sezóny z Tvého pohledu.
První kola základní části byla převážně o rozkoukání, většina kluků to měla jako první zápasy v extralize. Podařilo se nám získat hned ze začátku nějaké body, což nás dostalo do velké pohody. I mně osobně se postupně začalo dařit a dotáhli jsme to na 5. místo po základní části. Poté přišla skupina o play-off, kde jsme měli krizi a i já osobně jsem se nemohl dostat do herní pohody kterou jsem měl v základní části. Naštěstí už jsme měli takový bodový náskok na PZ Kladno a Třemošnou, že jsme nemohli sestoupit přímo. Následovala skupina o udržení, kde jsme se díky prvnímu vyhranému zápasu nad Táborem dostali do pohody. Pak se nám sice nepovedl zápas v Havlíčkově Brodě, ale zbylé čtyři zápasy jsme vyhráli a mohli slavit udržení v extralize. 

Bylo náročnější zvládnout uplynulou těžkou sezónu spíše z fyzického nebo psychického hlediska? 
Osobně si myslím, že sezóna byla náročnější po fyzické stránce než po té psychické. Trenéři totiž na nás skoro žádný psychický tlak nevyvíjeli, což bylo v klíčové fázi sezóny naší velkou výhodou oproti jiným týmům. Sestupu jsme se sice na začátku sezóny báli, ale po první výhře v soutěži to z nás naštěstí spadlo, nemuseli se zbytečně stresovat a mohli se soustředit na naši hru. A ani já osobně jsem nevnímal tlak, že musím rozhodnout zápas a mít tolik a tolik bodů, vůbec jsem tohle neřešil.

Na čem jsi v posledních měsících nejvíce pracoval a případně víš, že stále musíš pracovat?
Určitě musím zapracovat na kondici. Potřebuji zamakat hlavně na síle a vytrvalosti. Největším zrcadlem pro mě byly mezinárodní zápasy za českou reprezentaci proti Rusku, kde ti kluci ve stejném věku jako já byli ve všem úplně jinde. A samozřejmě chci být připravený na těžkou příští sezónu v extralize juniorů, kde má základní část 52 kol...

Zatím jsme se bavili jen o uplynulé sezóně, ale jak budeš celkově vzpomínat na roky strávené na Hvězdě a jaké momenty Ti nejvíce utkvěly v paměti?
Bylo to skvělých pět let které jsem tady strávil... Mám strašně moc vzpomínek, ale mezi ty nejžhavější patří určitě udržení v extralize a první gól v extralize dorostu.

Zájem o Tebe projevovalo v průběhu uplynulé sezóny hned několik top klubů v ČR. Proč jsi se nakonec rozhodl pro Třinec?
Třinec se mi ozval už na začátku listopadu, kdy mi představili plán jak by mě mohli posunout. Mně se ten plán líbil, ale chtěl jsem se ještě podívat co mi nabízí ostatní týmy. Při porovnání mi pak připadalo, že nejlepší podmínky pro další růst budu mít právě v Třinci. A definitivní rozhodnutí padlo v polovině prosince, kdy jsem se do Třince přijel na pár dní podívat a zatrénovat si tam.

Jak se zatím aklimatizuješ v Třinci?
Hrál jsem za Třinec už po-sezónní turnaj, kde se mi ale nehrálo vůbec dobře. Sice jsem bodoval, ale nemohl se dostat do své herní pohody. Ale musím říct, že po těch dvou týdnech co jsem tady, tak už jsem si celkem zvykl, je tady skvělá parta kluků, kteří mi dost pomáhají. A ta vzdálenost mi osobně vůbec nevadí.

Nedělal Ti ten rozruch okolo Tebe v průběhu sezóny problémy s koncentrací na své výkony nebo Ti to naopak vyhovovalo?
Neřekl bych, že mi to dělalo problémy, ale byl jsem z toho vždycky trochu nervózní. Někdo se přijel podívat na zápas a já byl nervózní, že budu hrát zrovna špatně...

V průběhu sezóny jsi nakoukl i do reprezentace U17 - jak tuto zkušenost vnímáš a co Ti zároveň zatím chybí k tomu, aby ses v mládežnické repre plně prosadil?
Jsem strašně rád, že jsem měl tu možnost zahrát si v reprezentaci. Myslím, že nejvíce mi chybí sebevědomí a drzost. Byl jsem vždy hodně vystrašený, že udělám nějakou hloupou chybu. 

Prozradíš nám, jaké jsou Tvoje cíle?
Chtěl bych se v srpnu dostat na Hlinka Gretzky Cup s českou reprezentací do 18 let. A mým dlouhodobým cílem je odehrát zápas za extraligový A-tým Třince. 

Chtěl bys něco zmínit závěremt?
Chtěl bych strašně moc poděkovat všem se kterými jsem se mohl na Hvězdě za těch pět let potkat, bylo to opravdu krásných pět let.