Matěj Drtina |

21 měsíců neporaženi! Junioři válí a vyhlíží nadstavbu i boj o postup!

Junioři Hvězdy v základní části Regionální ligy válí - ze 17 utkání vytěžili 17 výher a z 1. místa již vyhlíží blížící se nadstavbu. Jako bonusovou motivaci pak mají vyhrát i zbylé dva letošní soutěžní mače, aby se mohli pyšnit unikátním statusem „2021 - neporaženi."

8. března 2020 - datum, kdy byli junioři Hvězdy naposledy poraženi v mistrovském utkání (povedlo se to tehdy PZ Kladno). Celkově v roce 2020 zaznamenali junioři porážku jednu, v roce 2021 nula. Tato bilance je samozřejmě ovlivněna dvěma dlouhými lockdowny, během nichž měl hokej bohužel utrum. Nic to však nemění na faktu, že v předchozích sezónách měla juniorka opakovaně velmi dobře našlápnuto, přičemž dvakrát byla i velmi blízko postupu o soutěž výše. Z různých důvodů se nakonec postup Hvězdy bohužel nekonal - ale co není, může být!

Úvodní část sezóny se zatím juniorům daří na jedničku. Hvězda zatím vyhrála každé z dosavadních 17 utkání základní části, přičemž skóre má suverénní 133:32. Hvězďákům se daří i z hlediska individuálních statistik - útočník Josef Jurda je s 32 body (14+18) na 2. místě bodování skupiny, nejproduktivnějším obráncem je další hvězďák Semen Zemchenkov (27 bodů za 11 zápasů) a průměr alespoň 2 kanadských bodů na zápas si drží hned 7 hráčů - vedle Zemchenkova také Adam Srb (13z/29b) Nicolas Štefko (11z/25b), Stepan Kuznetsov (10z/20b), Miroslav Tvrdoň (9z/18b), Adam Pírs (8z/17b) a (staro)nově příchozí Alen Jurak (3z/7b). Oba gólmani Hvězdy navíc vévodí statistice brankářů (s alespoň 5 starty) - první Jan Pěta má průměr 1.5 a třetí Marek Himmel 2.17 obdržené branky na zápas.

„Výkon hráčů jako celek hodnotím převážně dobře, kluci se snaží a chtějí vyhrávat. Jen se občas potýkáme s tím, že náš výkon srovnáme s výkonem soupeře, i přesto, že bychom mohli hrát mnohem líp, takže si tím děláme některé zápasy těžší víc než je nutno,“ hodnotí dosavadní vystoupení týmu v základní části kapitán a nejproduktivnější hráč Josef Jurda. 


Ačkoliv si junioři zatím užívají vítěznou bezstarostnou jízdou úvodní částí soutěže, tak začátek sezóny, respektive příprava na ni, byl náročný. „Pro nás všechny to byl po dlouhé době náročný návrat zpět k pravidelnému sportu a povinnostem. Z online výuk byla část hráčů zhýčkaná, odpadla jim během lockdownů většina povinností a v přípravě na sezónu jsme tak měli menší docházku než jsme si představovali. Naštěstí s rozjezdem školy v září se docházka zlepšila, přišly k nám navíc nějaké posily, takže kádr máme stabilizovaný,“ přibližuje situaci hlavní trenér týmu Lukáš Nedvěd.

Restrikce a lockdowny mj. způsobily i to, že přechod nově příchozích hráčů do týmu juniorů - jenž je letos tvořen ročníky 2002, 2003 a 2004 - nebyl tak plynulý jako jindy a režim zvykání si trval o něco déle. „Kvůli covidu trvalo déle než běžně aby nově příchozí hráči poznali nás a my je, a abychom si ujasnili proč ten hokej děláme - že nás to především baví a chceme to dělat naplno. Hráči ale nakonec pochopili, co po nich chceme, my zase pochopili a poznali je a snažíme se k nim podle toho přistupovat, abychom z každého z nich dostali maximum. Parta se tu vytvořila velmi dobrá,“ říká hlavní kouč. 

To potvrzují i slova kapitána Jurdy: „S partou v šatně jsem velmi spokojený, všichni spolu vycházejí a v kabině je zábava. Je jen škoda, že někteří hráči jsou dlouhodobě mimo - ať už kvůli zranění nebo momentálním opatřením kvůli covidu - a z toho důvodu často nemůžeme nastoupit v plné sestavě. Jsem rád, že mohu být součástí tohohle kolektivu.“


Lukáš Nedvěd je u kategorie juniorů (respektive dříve starší dorost) coby hlavní kouč od sezóny 2017/18. Jeho tým v posledních sezónách dosahoval pokaždé solidních výsledků, jak již bylo zmíněno, dvakrát byl dokonce velmi blízko postupu o soutěž výše, a tak se nabízí srovnání letošní juniorky s těmi minulými. „V posledních letech se nám pokaždé sešel tým, který měl velkou kvalitu. Zároveň jsme ale nebyli mnohdy schopní se dostatečně soustředit na svůj výkon, měli výpadky se slabšími soupeři nebo nebyli schopni dotáhnout utkání do vítězného konce. To o letošní sezóně zatím říct nemůžeme. Když jde kdokoliv z týmu na led, tak tam odvádí maximum. Hráči se snaží plnit co mají, jsou neskutečně poctiví co se týče zápasů a doufám, že se na tohle budeme moct v nadstavbě spolehnout,“ porovnává Lukáš Nedvěd.

V nadstavbě, jež vypukne v druhé polovině ledna, a do níž postoupí ze 77 účastníků Regionální ligy juniorů 24 týmů (rozdělených do 4 skupin dle územního principu), už Hvězda nenarazí na lehkého soupeře. „Rozhodně nás čekají namáhavější zápasy než jsme hráli doteď. Musíme se na ně připravit a doufám, že v nich podáme co nejlepší výkon. Rozhodně si myslím, že máme na to, abychom hráli na předních příčkách tabulky i v nadstavbě a dostali se do závěrečného play-off,“ vyhlíží další fázi soutěže Josef Jurda. 

„Nadstavba bude určitě těžší než základní část. Na druhou stranu v přípravě jsme v nekompletním složení předvedli solidní a minimálně konkurenceschopné výkony v těžkých zápasech s Ústím nad Labem, Kolínem či Benátkami, takže dávat si za cíl nadstavbu vyhrát určitě nereálné není. Samozřejmě víme, že týmů chce postoupit více, nebude to nic lehkého, cesta je dlouhá a postupový klíč velmi náročný, ale to stejně nic nemění na tom - chceme hrát o postup výš!,“ uzavírá trenér Nedvěd.