Matěj Drtina |

Trenér brankářů Dohnal: Na Hvězdě je mezi brankáři talentu dostatek

Brankáři jsou na Hvězdě pod vedením Vladimíra Dohnala, trenéra, jenž sbíral zkušenosti i v extraligových klubech. Nyní je předává mladým gólmanům v našem klubu, pro které jsme si navíc na konci sezóny připravili speciální tréninky.

Jak zatím probíhala Vaše hokejová kariéra?

S hokejem jsem začínal tady na Hvězdě, pak jsem se přes Spartu dostal do Kobry a následně do Slaného, kde jsem v obou klubech hrál 2. ligu. Poté jsem se vrátil sem na Hvězdu, kde jsem ukončil hráčskou kariéru poté, co jsem odešel trénovat brankáře do Chomutova. Trenérské angažmá na severu Čech mi hodně dalo. Velkou zkušeností pro mě byla zejména spolupráce s nejlepším trenérem v republice, panem Josefem Brukem (osobním tenérem Dominika Haška pozn.red), který mi toho dokázal hodně předat. V Pardubicích mě zase posunula práce se špičkovými gólmany, Slovincem Robertem Kristanem, který má za sebou několik mistrovství světa i olympiádu, a Brandonem Maxwellem, díky kterému jsem měl možnost nahlédnout, jak se pracuje s brankáři v zámoří. Od něj jsem se inspiroval zejména v možnostech techniky hole.

Máte vlastní trenérskou filosofii?

Důležité pro brankáře je, aby byl propojen specifický a nespecifický trénink, tedy jak na ledě, tak na suchu. Co se psychologie týká, všichni brankáři si musí uvědomit, že neexistuje slovo „nejde“, všechno se dá totiž naučit. Stejně tak je důležité, aby věděli, že nemusí nic, ale chtějí se to naučit.

Jak probíhá vůbec trénink brankářů tady na Hvězdě?

Na Hvězdě je výhoda, že všichni trenéři chápou specifika brankářského tréninku a dávají nám v tréninku s týmem dostatek prostoru. Díky tomu mám já nebo Jakub Skuhrovec, který má na Hvězdě společně se mnou brankáře na starosti, celou hodinu na to, abychom se brankářům věnovali.

Jak na tom jsou brankáři na Hvězdě?

Za tu dobu co brankáře trénuji, si troufnu říct, že rozpoznám talent. V našem klubu vidím talentu dostatek. Jenom talent ale nestačí, cesta k dráze profesionálního brankáře je dlouhá. Důležitá je podpora od rodiny i od klubu - celkově zázemí pro brankáře musí být vytvářeno ze všech stran.

Na co dbát nejvíce u začínajících brankářů?

U těch nejmladších kategorií by měl být kladen důraz na to, jestli jsou schopni vůbec chytat, ať už míč nebo puk. Spousta mladých brankářů se naučí perfektně techniku, ale neumí „chytit puk“, což bývá největší problém. Takový brankář potom většinou končí v dorosteneckém věku.

Jak se liší brankářský trénink s postupem věku?

Začátečníci začínají se základním postojem, bruslením a technikami. Poté se podle individuální vyspělosti postupně rozšiřuje rejstřík zákroků. Taktická příprava přichází na řadu zhruba v 7. až 8. třídě. V této době už se také začíná více dbát na přípravu mimo led.

Jaký je ideální doplňkový sport či aktivita pro mladé brankáře?

Určitě je dobrá gymnastika, zvlášť pro ty mladší brankáře kvůli koordinaci a flexibilitě. Pro ty starší pak raketové sporty, třeba squash je jako doplňkový sport ideální a občas ho zařazujeme i v přípravném období.

Do kdy by podle Vás měli brankáři hrát také v poli?

Každý může mít jiný názor na tuto věc. Podle mě by se měl brankář od 3. nebo 4. třídy již profilovat do této pozice. Samozřejmě může jednou týdně chodit tzv. dobruslovat, tedy chodit na led bez brankářské výstroje. Je také otázka, jestli by například druhý brankář neměl místo vysedávání na střídačce chodit hrát do pole. V tomto případě by mělo záležet na tom, jestli dané dítě opravdu do pole chce jít hrát, nutit ho k tomu nemůžeme.

Sám jste zakladatelem brankářské školy, co Vás přimělo k jejímu založení?

Brankářskou školu jsme zakládali společně s Petrem Přikrylem, bývalým extraligovým brankářem a nyní trenérem brankářů Sparty Praha, protože máme podobný náhled na věc. Rozhodli jsme se, že bychom rádi předávali rady a zkušenosti i jiným brankářům než pouze těm, které trénujeme v klubech. Proto jsme v roce 2014 založili brankářskou školu Goalie Service. Po roce fungování se k nám přidal Roman Málek, další špičkový brankář. Nyní jsme jako hlavní trenéři my tři a brankářská škola se rozšiřuje i o další trenéry.

Po Velikonocích začínají na Hvězdě speciální tréninky pro brankáře, co k tomu můžete říct?

Letos máme v plánu v přechodném období dva speciální brankářské tréninky týdně na ledě a dva mimo led. Budeme trénovat společně s Jakubem Skuhrovcem a tyto tréninky budou probíhat od půlky dubna do konce ledové sezóny tady na stadionu, tedy do konce května. V červnu dojde k rozšíření počtu speciálních tréninků na suchu. Od začátku příští sezóny pak budeme pokračovat klasickým způsobem, tedy účastí trenéra brankářů na týmových trénincích.

-------

AKTUALIZACE - Tréninky od 31.5.2016: ZDE

Rozpis tréninků od 19.4.2017:

Pondělky (pouze trenér Dohnal) suchá 16.45 až 17.15 (ročníky 2003 až 1999), led 17.45 až 18.45 (ročníky 2008 až 1999).

Středy (trenéři Dohnal a Skuhorvec + pomáhá pan Tuček) suchá 15.30 až 16.00 (ročníky 2008 až 2004), led 16.30 až 17.30 (všichni brankáři)

Po tréninku v pondělí 19. 4. bude následovat od 17.45 krátká schůzka rodičů brankářů (sraz u vrátnice ZS).