Matěj Drtina |

Trenér 4. třídy Sýkora: Sezóna probíhá skvěle, kluci umějí opravdu makat

4. třída Hvězdy úspěšně zvládá přechod z minihokeje na velké hřiště, sbírá medaile na turnajích a těší se na vrchol sezóny v podobě Poháru Prahy 6, který náš klub pořádá. Přečtěte si rozhovor s trenérem čtvrťáků Filipem Sýkorou.

Pro hvězďáky ze 4. třídy, tedy hráče ročníku 2007, je letošní hokejová sezóna obzvlášť důležitá. Hráči v této třídě končí s minihokejem a přechází na velké hřiště. Nutno říct, že hráči zvládají přechod výborně. Na konci sezóny čeká čtvrťáky již tradiční Pohár Prahy 6, turnaj, kterého se účastní zvučná mužstva z naší země i zahraničí a hvězďáci se budou chtít poprat o medaili. Jednu medaili z mezinárodního turnaje z letošní sezóny již mají, a to rovnou zlatou, když ovládli turnaj na Slovensku. Přečtěte si rozhovor o 4. třídě Hvězdy s hlavním trenérem Filipem Sýkorou.

Jak zatím probíhá sezóna 4. třídy?

Sezóna zatím probíhá skvěle. Kluci zvládají zápasy dobře, vyhrává se, a to jak na velkém hřišti, na které kluci přecházejí, tak i předtím v minihokeji. Kalendářní rok jsme navíc zakončili turnajem na Slovensku v Partizánském, který se opravdu povedl a získali jsme tam zlato.

Jak kluci zvládají přechod z minihokeje na velké hřiště?

V novém roce máme za sebou už dva povedené mistráky na velkém hřišti, takže si myslím, že kluci nemají s přechodem problém. Od začátku sezóny navíc hráli na velkém hřišti spoustu přátelských zápasů, takže to zvládají dobře. Upravili jsme podle toho trochu i tréninky, že se nevěnujeme jenom herním činnostem jednotlivců na malém prostoru, ale trénujeme i celoplošně, aby kluci získávali pojem o tom, jak je hřiště velké. Zatím to funguje a doufám, že to bude pokračovat i dál.

Co dělá klukům největší problémy při přechodu na velké hřiště?

Občas střídání, protože někteří si svůj pobyt na ledě dost protahují a tím pádem ztrácí strašně moc sil. Zůstávají tam třeba i dvě a půl minuty, přestože jim na střídačce říkáme, že mají střídat rychleji. A některým stále ještě dělá trochu problémy pochopení ofsajdu (úsměv), ale jinak žádné zásadnější problémy nevidím.

Jak hodnotíte zmíněný po-vánoční turnaj na Slovensku?

V Partizánském jsme se sešli už v pátek večer, aby kluci nešli po dlouhé cestě hned do zápasů. Odehráli jsme tam během dvou dní celkem pět utkání s bilancí čtyř výher a jedné remízy (s Martinem) a odvezli jsme si zlato. Účastníci byli kromě Hvězdy domácí Partizánske, Zvolen, Nitra, Martin, Poprad, takže samá známá slovenská hokejová města. Všechny zápasy, kromě toho s domácí Iskrou Partizánske, kterou jsme porazili 6:0, byly kvalitní a vyrovnané. Vyhrávali jsme o gól, maximálně o dva, což klukům hodně dalo. Nemá totiž moc cenu, aby kluci jeli na turnaj, kde dají každému dvacet gólů, takže i z tohoto hlediska splnil turnaj očekávání. Pořadatelé zajistili skvělou organizaci turnaje, výkony rozhodčích byly také velice kvalitní, byť jsem se upřímně před turnajem trochu bál, aby nepískali „proti Pražákům“ (smích). Turnaj provázela přátelská atmosféra, pohoda a i výsledkově se povedl, takže paráda.

V březnu čeká 4. třídu domácí prestižní turnaj Pohár Prahy 6, vnímáte to jako vrchol sezóny?

Je to pro nás stoprocentně vrchol sezóny, na který se všichni těšíme už teď. Jsou přihlášené extraligové mančafty Liberec, Zlín, Brno, Litvínov, Třinec, Karlovy Vary a k tomu italské Bolzano, takže nás čekají silní a zajímaví soupeři. Turnaj to bude opravdu kvalitní. V minulých letech se potvrdilo, že je tato akce vrcholem sezóny, takže se určitě těšíme a doufáme, že to bude velký zážitek.

V čem vidíte nejsilnější stránku tohoto týmu?

Kluci jsou schopni otočit i nepříznivý vývoj utkání, což se potvrdilo jak v posledních zápasech, tak i třeba na turnaji na Slovensku. Umějí se kousnout, zatnout zuby, bojovat a opravdu makat, což se mi moc líbí.