Tomáš Vrábel |

Příběh Noemi Neubauerové: z Hvězdy přes USA až na MS

V Přerově odstartovalo mistrovství světa hokejistek do 18 let. A Hvězda na něm má svoji zástupkyni! Ve výběru české reprezentace je i Noemi Neubauerová, která u nás hokejově vyrůstala, nyní působí v USA. „Na Hvězdu vzpomínám strašně ráda,“ přiznala.

Bylo jí teprve čtrnáct let, když udělala společně s rodiči důležité životní rozhodnutí. Noemi Neubauerová zamířila za studiem i hokejem do Spojených států amerických, na střední školu Gunnery v Connecticutu. Na Hvězdě byla spokojená, ale zámoří byla výzva.

„Na Hvězdě byla výborná parta a trenéři taky, hrála jsem pod panem Grimem. Hokejově jsem tam vyrostla. Často jsme se věnovali bruslení, stickhandlingu a podobně, strašně mi to dalo,“ vzpomínala.

Na Hvězdě byla od páté třídy, kdy se s rodiči přestěhovala do Prahy, až do čtrnácti let. Pak se vydala právě do neznáma za oceán. „Když jsem odcházela, vůbec jsem nečekala, do čeho jdu. Zezačátku jsem byla zaskočená, ale všichni mi tam pomohli. Jo, je to dobrý, zabydlela jsem se tam už od prvního roku,“ popsala sedmnáctiletá Noemi.

Jenže jí chvilku trvalo, než si na jiný styl hokeje za mořem zvykla. „Je o něco rychlejší,“ přiblížila.

I studium je na vysoké úrovni. „Jde o soukromou školu, která není nijak zaměřená, není ani sportovní, spíš všeobecná. Abych to popsala, je to podobná forma gymplu.“

Teď je Noemi členkou české reprezentace do 18 let na domácím světovém šampionátu. A myslí co nejvýš. „Ambice jsou na nás veliké. Máme dobrou šanci na medaili,“ vyhlásila ty nejvyšší mety.

Má však i dlouhodobější sny. „Jednou bych si chtěla zahrát na olympiádě. A také se udržet v Americe. Ráda bych se dostala i do ženské NHL, která se rozjíždí, na druhou stranu jsem spíš typem člověka, co se soustředí na přítomnost, ne na to co může být,“ pravila.

Tak hodně štěstí!