Matěj Drtina |

Vítězná premiéra áčka proti Smíchovu: Cvikl při svém debutu vstřelil hattrick!

A-tým vstoupil do KPPM vítězně, když porazil na domácím ledě Smíchov 9:4. Hattrickem přispěl k výhře za áčko debutující Matouš Cvikl, jenž nám, společně s hlavním trenérem Jiřím Katzem, poskytl pozápasové ohlasy.

Více než půl roku čekalo áčko Hvězdy na další soutěžní zápas. Během této půlroční pauzy se událo mnohé - předčasné ukončení sezóny, koronavirová přestávka, změny v hráčském kádru, kompletní změna realizačního týmu a s tím spojené nové pojetí A-týmu...

V sobotu 19. září v 18:40 to konečně vypuklo - souboj domácí Hvězdy se Smíchovem! Začátek? Těžko si lze představit strašidelnější vstup do utkání! Hvězda po půl minutě prohrávala 0:2 a trenér Jiří Katz si musel v čase 00:30 vzít oddechový čas. 

„Začátek nebyl povedený. Měli jsme s nimi problém už v přípravě a bohužel nás to potkalo i včera. Time-out v čase 00:30 je možná rekord v hokeji. Něco jsme si během něj řekli a spadlo to z nás, za což jsem rád. Nevím, jestli to byla přemotivovanost nebo nervozita, nedokážu si to vysvětlit. Takovéhle začátky bychom ale určitě opakovat nechtěli,“ komentoval kouč vstup do soutěžní premiéry.

Ještě v první periodě ale Hvězda přetočila skóre na svou stranu. První branku domácích vstřelil ve 12. minutě Matouš Cvikl, nedlouho poté skóroval také kapitán Daniel Fuks a obránce Marek Herna a do kabin se šlo za stavu 3:2. „Otočili jsme to a dostali se z toho. Od 2. třetiny už se jelo podle našich not. Dobře jsme forčekovali, vytvářeli si šance... Zároveň jsme ale neunesli některé výroky rozhodčího a byli zbytečně vylučovaní, toho bychom se chtěli vyvarovat,“ hodnotil Jiří Katz.

Ve 2. třetině vstřelil další dvě branky útočník Matouš Cvikl (ročník 1995) a při svém debutu v A-týmu tak zaznamenal hattrick! „Na soutěžní utkání jsem se moc těšil. Před zápasem jsem si pořád dokola promítal, co všechno musím udělat pro to, abych co nejvíc pomohl našemu týmu k výhře. Nevěděl jsem, co od soupeře čekat, vždyť to bylo moje první soutěžní utkáni za A-tým! Celý zápas jsem se cítil dobře jak fyzicky, tak psychicky a byl jsem moc rád, ze jsem mohl přispět k výhře,“ popisoval své pozápasové dojmy Cvikl. Nebyl však jediným hráčem Hvězdy, jenž bodově zazářil - Daniel Kolář zaznamenal bilanci 0+4!

Závěr utkání už byl v režii domácích. Hvězda v poslední třetině pojistila svůj náskok dvěma góly a mohla se tak radovat z vítězství 9:4. „3. třetina byla nejpovedenější, navíc s nulou vzadu. Na ledě byly k vidění dobré - systémově zvládnuté - věci. Máme ale okénka v obraně, na tom musíme zapracovat. Hlavní ale je, že každý hráč, který jde na led, musí být stoprocentně koncentrovaný, odvést nejlepší práci pro tým a nekoukat na svoje já,“ zakončil své hodnocení trenér Jiří Katz.

A co nám v pozápasovém rozhovoru sdělil autor hattricku Matouš Cvikl?

Jak hodnotíš zápas z týmového pohledu?
Do zápasu jsme vstoupili snad nejhůř jak jsme mohli, když jsme už po 30 vteřinách prohrávali 0:2. Hráli jsme dost nejistě a zbytečně jsme si komplikovali hru školáckými chybami při rozehrávce a při hře v obranném pásmu. Těžko říct, jestli jsme byli nervózní z prvního soutěžního zápasu nové sezóny nebo jsme nebyli připraveni na úvodní tlak soupeře. Naštěstí jsme si ještě během první třetiny uvědomili, že takové výkony v průběhu sezóny určitě podávat nechceme a po konstruktivní kritice obou našich trenérů a burcováni našeho čerstvě zvoleného kapitána Dana Fukse jsme zvládli otočit stav na 3:2 ještě před koncem první třetiny. Do druhé třetiny jsme už vstoupili lépe, když jsme upravili stav na 5:2 a hned byla na střídačce vidět pozitivní energie a povzbuzování mezi hráči... Snížení soupeře na 5:3 nám neubralo na sebevědomí, naopak nás to spíš nakoplo a o konečný stav 9:4 jsme se zasloužili všichni společně jako jeden tým. 

Jak jsi ty osobně prožíval svou premiéru v áčku?
Před zápasem jsem si pořád dokola promítal, co všechno musím udělat pro to, abych co nejvíc pomohl našemu týmu k výhře. Nevěděl jsem, co od soupeře čekat, vždyť to bylo moje první soutěžní utkáni za A-tým! Po nepovedeném začátku jsem věděl, že musíme o hodně zvýšit důraznost a bruslení. Naštěstí se mi podařilo snížit na 1:2, když jsem po vypíchnutí puku z obranného pásma jel přečíslení s Petrem Hanzlíkem a na poslední chvíli jsem si nahrávku rozmyslel a poslal to brankáři nad pravé rameno. Při druhém gólu jsem sebral protečovaný puk na mantinelu, ocitnul se před branou a puk trochu se štěstím proklouznul nad betonem do brány. Při třetím gólu byl trochu chaos před soupeřovou bránou vlivem našeho tlaku, až se ke mně odrazil puk a já zakončil do odkryte brány. Celý zápas jsem se cítil dobře jak fyzicky, tak psychicky a byl jsem moc rad, ze jsem mohl přispět k výhře hned v prvním zápase sezóny.

Jak hodnotíš přípravu a dlouhé čekání na vypuknutí soutěže?
Na soutěžní utkání jsem se určitě těšil, i když nám to před zkomplikovalo uvržení celého našeho mužstva do karantény na přelomu srpna a září. Z pohledu přípravy nám to sebralo několik přátelských zápasů, což mi nehrálo moc do karet, jelikož jsem se snažil ukázat v co nejlepším světle, abych si vybojoval místo v sestavě. Nakonec se mi to ale povedlo, po karanténě jsme stihli ještě několik tréninků a jak nakonec první zápas dopadl už víte :-)...

Jak vnímáš „nový“ A-tým pro tuto sezónu?
Z mého pohledu jsem samozřejmě rád, že nás dostal na starost pan trenér Katz s druhým trenérem Sakaevem, protože je vidět, že jim naše hra není lhostejná a snaží se dělat všechno pro to, abychom se jako tým společnými silami probojovali přes každého soupeře. Mám z nově poskládaného týmu dobrý pocit. Tréninky mají kvalitní náplň a v kabině to vždycky žije. Jsem rád, že můžu být jeho součástí a těším se na další utkání.