Matěj Drtina |

Dorostenci zahájili přípravu úspěšně, na turnaji v Přerově vybojovali stříbro!

Deset dní od zahájení přípravy na novou sezónu čekali dorostenci na první zápasovou zkoušku. O víkendu se dočkali - na kvalitně obsazeném turnaji v Přerově předvedli velmi dobré výkony a umístili se na stříbrné pozici!

Dvoudenního turnaje na Hané se účastnilo celkem pět týmů, přičemž všechny působí v dorostenecké extralize - domácí Přerov, Poruba, Tábor, České Budějovice a Hvězda. Prvenství z loňského roku přitom obhajoval jihočeský Motor. Systém turnaje byl každý s každým v atypickém formátu - dvě části po 25 minutách, z nichž každá je bodována odděleně, plus prodloužení 3 na 3 (případně nájezdy) o bonusový bod. Tým tak mohl v jednom duelu získat maximálně sedm bodů. 

Tento počin se povedl našim dorostenců hned na úvod turnaje, když zdolali Tábor 1:0, 2:1 a 3:0 v prodloužení. Ve druhém sobotním zápase narazil dorost na domácí Přerov a vytěžil z něj další 3 body, takže po prvním hracím dni měl náš tým na kontě 10 bodů ze 14 možných. 

Neděle byla pro hvězďáky ve znamení remíz. Duel s favoritem z Českých Budějovic skončil nerozhodně hned třikrát (v nájezdech pak uspěli Jihočeši). Závěrečný duel s Porubou byl přímým bojem o druhé místo, přičemž po remíze 0:0 a prohře 1:3 se o konečném pořadí rozhodovalo až v prodloužení. Stříbrnou pozici v dramatickém závěru nakonec hvězďáci skutečně vybojovali! V prodloužení totiž o zisku bonusového bodu rozhodl dvěma góly Vojtěch Spěváček (ročník 2005), jenž se se čtyřmi vstřelenými brankami stal i nejlepším střelcem týmu. Cenu pro nejužitečnějšího hráče Hvězdy pak obdržel Jakub Václavek (ročník 2004), jenž do našeho mužstva přišel z Černošic. 

Jak hodnotil turnaj hlavní kouč dorostenců Josef Reigl? „Z turnaje mám dobré pocity. Kluci nás mile překvapili. Prokázali, že v sobě mají pozitivní náboj. Utkání - a zvlášť prodloužení 3 na 3 - ukázala, že v týmu máme individuálně šikovné kluky. Teď jde jen o to je stmelit jako tým. Myslím, že v našem mužstvu je zdravé a pro soupeře nebezpečné jádro. Tým by mohl v sezóně mile překvapit. I když jsme stále nohama na zemi, protože ta naše extraligová skupina je opravdu velmi těžká a tempo hry budou většinou diktovat soupeři. Turnaj v Přerově byl každopádně dobrou zkouškou a dodal nám pozitivní energii a náboj do další práce.“

Trenér Reigl hodnotil kladně nejen tento turnaj, ale i celkový vstup do přípravy na extraligovou sezónu. „První tréninky často bývají ve znamení zvykání si na nové brusle i led a rozhýbání nohou, nám trenérům se ale letos až překvapivě líbily. Měly dobré tempo i úroveň. Na některých hráčích bylo znát, že chodili i v době volna na led. Je však třeba říct, že oproti dřívějšku se začátky sezóny změnily - hráči už nemají čtyřměsíční pauzu od ledu, kterou mívali, když led nebyl celoročně. Kluci každopádně zahájili přípravu v solidní formě, což se ostatně ukázalo na turnaji v Přerově. Nic nezanedbávají a dřou - věřím, že to bude takhle pokračovat i nadále a jejich forma bude mít stoupající tendenci!

Souhrn zápasů Hvězdy na turnaji v Přerově (8.-9. srpna 2020):

HC Tábor – HC Hvězda Praha 0:1 / 1:2 (prodl. 0:3)
Branky (1. část): 20. Spěváček (Typolt). 
Branky (2. část): 24. Špánek (Dušek) – 12. Václavek, 22. Srb (Kratochvíl). 
Branky (prodloužení): 2. Spěváček (Helikar), 4. Lizatovic (Typolt), 5. Helikar.

HC Hvězda Praha – HC ZUBR Přerov 2:3 / 2:1 (náj. 0:1)
Branky (1. část): 14. Typolt (Hron), 23. Švadlák (Srb) – 3. Shchipakin (Pekr), 5. Holinka (Kuchta), 22. Hlušek (Holinka). 
Branky (2. část): 2. Spěváček, 14. Typolt – 20. Galnor (Shchipakin, Polame). 
Branky (prodloužení): rozh. nájezd Mašek

HC Hvězda Praha – HC Motor České Budějovice 1:1 / 1:1 (náj. 0:1)
Branky (1. část): 23. Václavek (Ivanovič) – 2. Pitel (Novák)
Branky (2. část): 8. Pírs (Srb) – 22. Petrásek (Vavřík)
Branky (prodloužení): rozh. nájezd Petrásek

HC RT TORAX Poruba – HC Hvězda Praha 0:0 / 3:1 (prodl. 1:2)
Branky (2. část): 8. Hradil (Szczesniak), 10. Vehovský (Hradil), 24. Koudelný (Kovalčík) – 17. Václavek
Branky (prodloužení): 3. Koudelný (Fišara) – 2. Spěváček (Srb, Lizatovic), 4. Spěváček

Konečné pořadí:
1. HC Motor České Budějovice (19 bodů)
2. HC Hvězda Praha (14 bodů)
3. HC RT TORAX Poruba (13 bodů)
4. HC ZUBR Přerov (11 bodů)
5. HC Tábor (5 bodů)

Další zápasový program dorostenců:
Středa 12. srpna: HC Slovan Ústí nad Labem vs. HC Hvězda Praha
Sobota 15. srpna: HC Meteor Třemošná vs. HC Hvězda Praha (turnaj na Kladně)
Sobota 15. srpna: Rytíři Kladno vs. HC Hvězda Praha
Sobota 15. srpna: PZ Kladno vs. HC Hvězda Praha
Úterý 18. srpna: HC Hvězda Praha vs. HC Slovan Ústí nad Labem
Středa 19. srpna: Piráti Chomutov vs. HC Hvězda Praha
Sobota 22. srpna: PZ Kladno vs. HC Hvězda Praha
Středa 26. srpna: HC Hvězda Praha vs. HC Kobra Praha