Matěj Drtina |

FOTOREPORT: 6. třída na tripu v Detroitu

Ročník 2008 vyrazil v úterý 15. října na týdenní zahraniční hokejové turné do amerického Detroitu! Ve spolupráci s vedoucím šesťáků Petrem Solničkou jsme pro vás připravili fotoreport, jenž budeme průběžně aktualizovat.

Den 1. - Úterý 15. října


V úterý ráno se na pražském Letišti Václava Havla schází skupina 19 hvězďáků - 16 hráčů 6. třídy, její hlavní trenér Lukáš Nedvěd, vedoucí kategorie Petr Solnička a generální manažer klubu Michael Grim. Ta má před sebou dlouhou cestu do amerického Detroitu, která obsahuje let Praha-Paříž, 4 hodiny čekání na pařížském letišti a následný osmihodinový let Paříž-Detroit. Po příletu (v 18 hodin tamního času) do Detroitu, největšího města státu Michigan, následuje půjčení aut, cesta na hotel a po dlouhém dni zasloužený odpočinek.



Den 2. - Středa 16. října


Ve středu dopoledne navštívili hvězďáci Little Caesars Arenu, tedy domovskou halu Detroit Red Wings, jež byla otevřena teprve před 2 lety - v roce 2017. V aréně si náš tým prohlédl celé zázemí včetně tréninkové plochy a šatny Red Wings. Následoval oběd v klasické americké restauraci hned u haly. Den byl zakončen podvečerním přátelským utkáním proti USA Eagles, ve kterém zvítězila Hvězda 5:1.


Den 3. - Čtvrtek 17. října


Čtvrteční den zahájili šesťáci tréninkem s americkým koučem, díky čemuž si procvičili nejen své hokejové, ale i jazykové dovednosti. Během dne se tým vydal poznávat Detroit. Večer bylo naplánováno druhé přípravné utkání, a to proti týmu California Goldrush. Zápas skončil smírně 2:2, zítra již čekají hvězďáky úvodní duely velkého turnaje Motown Classic proti Phoenixu a Milwaukee.


Den 4. + 5. - Pátek 18. října a sobota 19. října


Pátek a sobota byly ve znamení turnaje Motown Classic. V pátek ráno nastoupili hvězďáci do úvodního zápasu ve skupině proti Phoenix Jr Coyotes, jež se jim podařilo vyhrát těsně 5:4. Ve odpoledním zápase pak hrála Hvězda proti Milwaukee Jr Admirals. První polovina tohoto utkání byla vyrovnaná a stav byl 0:0, ale ve druhé části se podařilo našim hráčům soupeře zlomit a nakonec slavili druhou výhru, tentokrát 6:0. V sobotu dopoledne odehráli páťáci poslední skupinové utkání, a to proti Fox Motors, jež skončilo remízou 4:4 a Hvězda tak postoupila do čtvrtfinále z prvního místa. Klíčový duel turnaje, čtvrtfinále, bylo na plánu v sobotu od 17:15 proti týmu Victory Honda. Do bojů o medaile nakonec bohužel po těsném souboji a prohře 4:3 postoupil americký soupeř a cesta Hvězdy turnajem tak skončila. Zajímavostí je, že v detroitském klubu Victory Honda začínala svou hokejovou kariéru (a hrála tam až do věku 16 let) současná hvězda Chicaga Blackhawks Alex DeBrincat.


Den 6. - Neděle 20. října


V neděli dopoledne poměřili šesťáci síly v přátelském zápase s Anaheim Jr Ducks, kteří se stejně jako Hvězda zúčastnili turnaje Motown Classic. Odpoledne pak hráči navštívili The Henry Ford Museum v Dearbornu, části Detroitu, kde se slavný podnikatel a průkopník automobilového průmyslu narodil.


Den 7.+8. - Pondělí 21. října a úterý 22. října


Pondělí již je ve znamení balení a příprav na odlet zpátky do Česka. V pondělí odpoledne odlétají hvězďáci zpátky do Evropy, v Praze pak přistávají díky časovému posunu v úterý po poledni. Na letišti vítají šesťáky natěšení rodiče s velkým transparentem "Hvězďáci, welcome back home". Americký trip je u konce!