Hokej.cz |

Hokej.cz: Kouč Hvězdy Reigl čerpá z Norska: Nepřikazuju, vysvětluju! Jaké má cíle?

Jedním ze dvou postoupivších týmů do ELIOD Extraligy dorostu je pražská Hvězda, pro kterou rozhodl podle hlavního kouče Josefa Reigla převážně týmový charakter.

Jak vzpomínáte na minulou sezonu, která skončila velkým úspěchem?
Jenom pozitivně. Začátek byl malinko složitější, protože jsme měli méně hráčů, ale potom se povedlo kádr doplnit a kluci celou sezonu pracovali. Některé zápasy pro ně byly těžké, ale nakonec jsme to zhodnotili jako vynikající sezonu.

Co podle vás rozhodlo o postupu? 
Přemýšlel jsem o tom. Nejvíce rozhodly charakter a týmovost hráčů, protože jsme neměli nejšikovnější, kteří v soutěži byli. Měli jsme mužstvo, které nechtělo žádný souboj ani zápas prohrát. To bylo klíčové – vůle týmu poprat se o každé vítězství.

Proč jste zvolili cestu sezonou bez tlaku na postup?
Pro kluky je to jedna z nejdůležitějších věcí. Před začátkem sezony jsme si nějaký cíl dávali, pak se vyvinula nějaká situace. Nechci říct frázi, že jsme šli zápas od zápasu, ale koukali jsme spíše na to, aby se kluci zlepšovali a měli možnost jít hokejově výš. V nadstavbě jsme měli jeden moment, kdy jsme si mysleli, že už jsme se dostali k nějakému stropu výkonnosti týmu, ale kluci najedou přepnuli na vyšší obrátky. Neměli jsme prioritně nastaveno, že chceme postoupit, aby kluci nebyli pod tlakem. Postup nakonec vyplynul až ze situace, což bylo dobře, protože třeba sezonu předtím tam byly týmy, které chtěly postoupit, ale nepovedlo se jim to. Teď se to sešlo – kluci byli bez tlaku a chtěli jsme, aby jen hráli hokej.

Ovlivnily vás změny v mládežnických soutěžích, které se postupně oznamovaly s vrcholem ročníku?
Přišla jedna pozitivní věc: Kluci se dozvěděli, že další rok budou pospolu a vznikne devátá třída. To jim dalo pozitivní náboj, protože kdyby se jim podařilo extraligu vybojovat, zahrají si ji oni a ne další ročníky, které by se tam posunuly. Více se ke klukům v průběhu sezony nedostalo. Až v závěrečné skupině ve čtyřech přišly nějaké spekulace, které jsme ale zavčas stopli. Řekli jsme, že chceme uhrát, co zvládneme, a až potom uvidíme, jak to dopadne. Nebyla to naše věc, navíc jsme to nemohli ani ovlivnit. Snažili jsme se to usměrnit, aby se kluci soustředili na utkání.

Jak velký osobní úspěch pro vás znamená postup?
Každý trenér si to rád zapíše. Působil jsem asi osm let v zahraničí, kde se mi povedlo čtyřikrát vyhrát s juniorskými nebo dorosteneckými kategoriemi titul mistra Norska. I pro web Hvězdy jsem ale říkal, že je to velký úspěch, i když si člověk úspěchů v nejvyšších soutěžích váží více. Trenérsky jsme za to byli rádi a všichni si to budeme pamatovat.

Co jste si v největší míře převedl z Norska?
Nejvíce mi Norsko dalo v komunikaci, snažím se s hráči co nejvíce mluvit. Snažit se spíše vysvětlovat a nedávat věci příkazem. Ukázat, jak si to trenér představuje, a vysvětlit, aby to hráč pochopil.

Zatím jsme se bavili jenom o týmu celkově, ale… Chtěl byste někoho jednotlivě pochválit?
Neměli jsme tým postavený na nějakém jednotlivci, kterého bych chtěl vyzdvihnout před ostatní. Všechno bylo hlavně o týmu. Když odešel v polovině sezony Matyáš Potůček, Nicolasi Štefkovi role kapitána svědčila. Gólman Mattias Šafránek nám v sezoně několikrát pomohl. Radši bych hodnotil jenom tým jako celek než jednotlivce. Některé zápasy rozhodli hráči ze třetí pětky a pomohli nám k vítězství třeba o gól, a takových zápasů bylo hlavně ve druhé nadstavbové části dost.

Jaký teď máte program?
Absolvovali jsme osm týdnů v kombinované přípravě – třikrát v týdnu jsme byli na suchu a dvakrát na ledě. Teď mají kluci přibližně pět týdnů volna, 29. července se poprvé sejdeme na ledě a začneme se připravovat na novou sezonu. Zúčastníme se pětidenního turnaje, kam máme přihlášené dva týmy, aby měli hráči dostatek prostoru a herního vytížení. Poslední dva týdny před začátkem soutěže budeme mít v režimu obecného týdne, kdy budeme mít čtyři tréninky a dva zápasy.

Na čem budete muset nejvíce pracovat? 
Věcí je relativně hodně, ale bod číslo jedna je spolupráce hráčů čelem vzad, takže organizace v obraně. Potom budeme muset zapracovat na proměňování šancí, abychom byli důrazní v předbrankovém prostoru. A musíme mít základy hry položené na týmovém pojetí, aby všichni hráli jednotně a věděli, kde má kdo být.

Příští sezona asi bude hodně těžká. Těšíte se? 
Ano, ale mám v pozadí malinké obavy, protože vím, že sezona bude náročná po všech stránkách. Je to ale nějakým stylem výzva, protože jsem ještě neměl možnost trénovat v Čechách extraligu. Přijdou kvalitní soupeři a těžké zápasy, i o tom ale hokej je – přijímat výzvy. Bude to náročné, ale těšíme se.

Nicolas Štefko, kapitán mužstva, prozradil v květnu, že v týmu není moc hráčů. Změnilo se něco?
Situace se od té doby změnila. Už ke konci sezony a po ní jsem měl několik telefonátů a s tím zájemců, kteří by rádi přišli na Hvězdu. Aktuálně jsme trénovali s dvaadvaceti hráči a čtyřmi brankáři, takže jsme měli počet hráčů dostatečný. V průběhu srpna se ještě hráči, kteří nebudou žádaní ve Spartě nebo Slavii, budou ucházet o místo u nás. Někteří hráči upřednostnili školu, ale ty, kteří se chtějí obojímu věnovat naplno, rádi vítáme.

Jak vnímáte postavení Hvězdy mezi pražskými kluby?
Co sbírám ohlasy a slyšel jsem v sezoně, Hvězda si vede v mládežnických kategoriích velmi dobře. Jsou ročníky Hvězdy, které svádí se Spartou a Slavií rovnocenné souboje, někdy si vedou dokonce i lépe. S přibývajícím věkem se extraligové týmy zlepšují i vlivem toho, že tam přechází hráči z menších klubů. Hvězda v tomhle funguje a je srovnatelná v žákovských týmech. Od dorostu už je to potom trochu jiné, protože mají jiný počet hráčů. Nejlepší hráči, nebo kteří mají ambice, odešli i od nás do Sparty nebo do Slavie, kde proti nám budou hrát.

Můžete prozradit cíle do dalšího ročníku?
Já osobně bych chtěl odehrát kvalitní sezonu bez nějakých velkých průšvihů. Chtěli bychom zkusit soutěž udržet, aby Hvězda v další sezoně mohla dál fungovat. Změnou počtu účastníků soutěže to bude ještě těžší než za normálních okolností, které byly předtím. I přesto to náš cíl je, abychom udrželi extraligu a hráli dobrý hokej proti kvalitním soupeřům.

Jak vnímáte zužování extraligy dorostu? 
Jsem za. Aktuálně tam je týmů hodně, ale co do kvality to nemůžu posoudit, protože jsem neviděl tolik extraligových zápasů. Na Českou republiku a počet hokejistů je tam týmů moc. Osobně to vítám a je to podle mě pro vrcholový hokej správně. Je dobře, že bude vznikat i třístupňová dorostenecká soutěž – extraliga, první liga a regionální liga. To je taky cesta správným směrem.

Autor rozhovoru: Kateřina Kundertová, hokej.cz (originál zde)
Fotografie: Ronald Hansel, Juniorský hokej