Matěj Drtina |

Trenér 6. třídy Reigl: Republikové finále DTS je třešničkou na dortu celé sezóny

V DTS se 6. třída probojovala do celorepublikového finále, mezi pěti nejproduktivnějšími hráči ligy jsou hned tři hvězďáci. Na začátku sezóny rozdělený tým se naučil táhnout za jeden provaz, proti Spartě ani Slavii se mu však nedaří. O tom všem hovořil hlavní trenér 6. třídy Josef Reigl.

Jak jste spokojený se šesťáky v této sezóně?

Kluci jsou šikovní a mají i dobré výsledky, takže se nemají za co stydět. V Dlouhodobé turnajové soutěži U12 se dostali na republikové finále. Ze tří turnajů, které v sezóně absolvovali, dva vyhráli a jednou skončili druzí. V žákovské lize se jim bohužel nedaří proti Slavii a Spartě, ale suma sumárum kluci pracují a zlepšují se. 

Díky čemu je Slavie a Sparta napřed?

Tam bych to rozdělil. Slavie je jednoduše lepší. V 6. třídě už to není jen o pár jednotlivcích, ale o celých pětkách, a Slavie má tým opravdu kompaktní. Před sezónou navíc doplnili nějaké hráče, nám jeden šikovný odešel, takže i to je znát. Sparta proti nám hraje chytře. V zápasech ji přestřílíme 40 ku 20, ale neproměňujeme šance a oni dokážou trestat naše chyby. Na základě herního projevu je vidět, že hvězďáci na Spartu mají, jen to bohužel nedokážeme výsledkově zúročit. 

Jak jsou na tom šesťáci z hlediska týmovosti?

Je znát, že hráči nebyli zvyklí prohrávat. Je jasné, že nechtějí prohrávat, ale i to k hokeji patří a může je to posílit a motivovat. Myslím, že to někteří už pochopili, že každá prohra je vybičuje k větší práci a zodpovědnosti. V mužstvu je až neobvykle hodně vůdčích typů. Na začátku sezóny byl tým rozdělený, ale tu propast se nám daří zmenšovat a ti kluci, kteří byli na chvostu, se rychle dotahují. Pořád je na čem pracovat, ale hodně se to zlepšilo, kluci drží pospolu, umějí táhnout za jeden provaz a jít za společným cílem. V tomto ohledu bych rád vyzdvihl vedoucí Marcelu Doleželovou, která perfektně pracuje s mužstvem i mimo led - vezme je na utkání extraligy, do kina atp., takže zázemí týmu je perfektní.

Jak jsou na tom ti nejlepší hráči v měřítku celé soutěže?

V TOP 5 kanadského bodování soutěže máme hned tři hráče - Matěje Doležela, Kubu Kulicha a Davida Hrubého. Nutno dodat, že první dva jsou na Hvězdě odmalička. Na turnaji VTM U12 jsme měli ve výběru Prahy, který to celé vyhrál, čtyři hvězďáky včetně brankáře Štěpána Houdka. Ti kluci navíc pracují pro tým a nehrají jen na sebe, takže to je super devíza celého ročníku.

Jak vnímáte nastavení letošní žákovské soutěže?

Soutěž je trochu nešťastná v tom, že tam je jen sedm týmů. Vznikají tak pauzy, zápasů je trochu méně. Navíc je to dost rozdělené na týmy, se kterými si kluci zahrají dobrý hokej (Sparta a Slavie), a ty zbylé, u kterých je výkonnostní rozdíl větší. V tom je super DTS, díky níž si zahrajeme s dalšími kvalitními soupeři (Plzeň, Liberec) vyrovnaná utkání. Jen škoda, že takových zápasů není víc v žákovské lize…

Na čem momentálně pracujete?

Na suchu chodíme hodně střílet, což bylo vyvolané i zmiňovanými zápasy se Spartou, kdy jsme nebyli schopni dát z padesáti střel dostatek gólů. Také jsme začali chodit do posilovny, kde kluci pracují s vlastní vahou. Dostávají se totiž už do věku, kdy se musí pracovat na síle a výbušnosti. Na ledě pořád pracujeme na individuálních činnostech a soubojích. Každý pátek se pak snažíme dávat dohromady herní situace a součinnost pětek.  

Co máte v plánu v závěru sezóny?

Třešničkou na dortu sezóny je pro nás finále DTS U12, kde se utkáme se super týmy. Hraje se 13. března, v semifinále nás čeká Třinec, druhou dvojice tvoří Slavia a Pardubice. Žákovskou ligu zakončíme utkáním se Spartou, v němž bychom chtěli konečně výsledkově ukázat, že na ni máme. Čeká nás ještě třídenní turnaj ve Frýdku Místku na konci března. Měli jsme snahu jet do Finska, ale nevyšlo to. I tak jsem ale přesvědčený, že závěr sezóny bude dostačující. 

Jak ovlivní třídu rozhodnutí ČSLH o zavedení 9. třídy?

Příští rok by měli hrát kluci žákovskou ligu proti týmům jako Sparta, Slavie, Plzeň nebo Třemošná, ta úroveň soutěže by se měla oproti letošku zlepšit, takže to je určitě fajn. Do dorostu se půjde o rok později, takže je rozhodně ještě dost času přemýšlet nad nějakým extraligovým klubem. Na Hvězdě proti nim budou hrát kluci až do 9. třídy ve stejných soutěžích, budou mít dostatek času na ledě i prostoru k rozvoji, takže není kam spěchat.

Chcete ještě něco zmínit závěrem?

Rozjela se tady taková „euforie“ individuálních tréninků. Ty můžou fungovat jako doplněk u rozvoje hráče, ale určitě by to neměla být hlavní součást jeho hokejové kariéry. Hráči, kteří absolvují všechny klubové tréninky a poctivě na nich pracují, se zlepšují a jdou hokejově nahoru, takže to je ta správná cesta.