Matěj Drtina |

Trenér 7. třídy Katz o progresu, výkonech, šířce kádru i kolektivu sedmáků

„Bojují jeden za druhého, týmovost jim i pomáhá vyhrávat zápasy," říká o svých svěřencích hlavní kouč 7. třídy Jiří Katz. „Progres je znatelný, je to ale dlouhý proces a dobrá výzva pro mě i hráče samotné," dodává trenér Katz.

O posledních zápasech

Co se týče výkonů kluků v zápasech, tak to opravdu hodně záleží na tom, v jaké sestavě se sejdeme. Když to klapne a hráči se, jak se říká, dobře vyspí, tak můžeme konkurovat i těm lepším mužstvům. Naposledy jsme o gól prohráli s Mladou Boleslaví, předtím jsme třikrát po sobě vyhráli. Když jsme hráli se Slavií, tak jsme jí byli v první třetině minimálně vyrovnaným, ne-li trochu lepším soupeřem. Doplatili jsme ale na to, že jsme hráli na dvanáct hráčů. Udržet to fyzicky v tomhle počtu po celých šedesát minut je opravdu těžké, takže jsme nakonec jasně prohráli.

O úvodní části soutěže

V první části soutěže, kdy našimi soupeři byl Benešov, Kolín, Kutná Hora, Poděbrady a Vlašim, hráli kluci často proti o rok starším hráčům. Byla pro nás výzva se na ně připravit silově, v tomto ohledu nám i chodili pomáhat někteří hráči z 8. třídy. Nakonec jsme to zvládli a postoupili, což jsme na začátku sezóny ani nečekali. 

O nadstavbové části soutěže

V nadstavbě už to stojí výhradně na ročníku 2006, občas se snažíme zakomponovat do zápasů hráče o rok mladší, kteří mají potenciál. Proti starším hráčům totiž teď už ani nehrajeme, týmy jako Sparta, Slavia, Kladno nebo Boleslav mají také „svoje“ ročníky, takže je to pro nás ta pravá konfrontace. Vážíme si toho, že proti takovým týmům můžeme hrát. Do každého zápasu jdeme s tím, že chceme soupeře minimálně potrápit.

Na čem pracujeme

Obrovský deficit jsem při svém příchodu v létě ke klukům viděl v bruslení a herním myšlení. Na tom jsme začali pracovat jak na ledě, tak na suchu. Co se týče bruslení, tak se na suchu zaměřujeme na odrazovou sílu, což se už na klucích pomalu začíná projevovat v lepším skluzu a celkově silovosti na ledě. Na ledě se hodně soustředíme na hru na malém prostoru i osobní souboje. Chci také, aby byli kluci spontánní, učili se samostatnosti a schopnosti rozhodování, což je zásadní při hře. Často je tak nechávám, aby si jen vzali míč a hráli fotbal nebo jinou hru a sami si to organizovali.

O progresu hráčů

Kluci vědí, co se po nich chce a snaží se to plnit. Když navíc dodržují to, co si řekneme před zápasem, tak to přináší ovoce. Na začátku sezóny jsme začali na něčem pracovat a u těch, kteří chodí poctivě na tréninky, ten progres znát je. Když to porovnám se začátkem sezóny, tak se hra, výkonnost i bruslení opravdu zlepšilo. Ostatní soupeři ale také trénují, takže byť se jim pomalu přibližujeme, tak jsou furt před námi. Je to velký a dlouhý proces, ale pro trenéra i hráče samotné je to dobrá výzva.

O šířce kádru

Co se týče šířky kádru, tak v tom máme velký problém. Před sezónou nám odešlo zhruba pět hráčů, s nimiž by byl tým někde jinde. Volání Sparty nebo Slavie je v tomto ohledu lákavé, ale až do 8. třídy hrajeme úplně stejné soutěže, Hvězda je konkurenceschopným týmem, hráči se tady mohou dostat do role lídrů, mít vetší ice time i prostor k růstu, takže odchody na začátku 7. třídy do těchto klubů moc nechápu.

Rádi bychom na trénincích pracovali na organizaci hry, ale při nízkém počtu hráčů to jde těžko. Zní to blbě, ale jsem rád, že se sejdeme v počtu alespoň 13 kluků na zápas, a to nám ještě chodí na výpomoc hráči z osmé případně šesté třídy. Tyhle posily z jiných ročníků vytvářejí v týmu konkurenci a my jsme rádi, že za nás chodí hrát, protože nás to může posouvat a motivuje nás to k další práci.

Na druhou stranu když chodí na trénink kluků deset, tak jsou všichni více na puku, mají mnohem víc střel na bránu, celkově je zatížení hráčů větší. Při zápasech jsou všichni více na ledě, prostoru pro osobní růst hráče je opravdu hodně, což je určitě pozitivní.

O kolektivu

Jsou to fajn kluci. Tím, že jich je menší počet, tak k sobě mají blíž, stmelili se. Snaží se dělat to, co mají, bojují jeden za druhého a ta týmovost jim i pomáhá vyhrávat některé vyrovnané zápasy.

O možnosti účasti na turnaji v zahraničí

Dostali jsme nabídku na turnaj ve Švýcarsku. Za celosezónní práci by si tam určitě hráči zasloužili jet. Parta je v týmu dobrá, reprezentovat Hvězdu v zahraničí by byl určitě pěkný zážitek. Záleží ale samozřejmě na rodičích, plus narážíme na omezenou šířku kádru.