Matěj Drtina |

Odchovankyně Noemi Neubauerová: Studuje a hraje na univerzitě v USA, sní o olympiádě

Na Hvězdě strávila své žákovské hokejové roky, poté se vydala do USA spojit studium na střední škole s hraním hokeje. Nyní studuje prvním rokem na Colgate University, za tamní ženský univerzitní tým hraje nejvyšší NCAA Divison 1 a sní o účasti na olympiádě.

Jak vzpomínáš na tvoji hvězďáckou část hokejové kariéry?

Hodně vzpomínám na vítězství s klukama na mistrovství republiky v 5. třídě. Byli jsme super parta a dobrých vzpomínek je mnoho. Také vzpomínám na trenéra Grima, který mi dal šanci, když jsem poprvé na Hvězdu přišla. Když v současné době přijedu do Česka, tak si na Hvězdu chodím zatrénovat. Je skvělé vědět, že jsem tam vždy vítána. 

Hrál hokej zásadní roli při výběru, kam půjdeš na univerzitu?

Ve druhém ročníku střední školy jsem dostala díky hokeji nabídku, tzv. full scholarship, na Colgate University. Měla jsem více nabídek, ale nakonec jsem usoudila, že Colgate je to pravé místo pro mě. Abych se na univerzitu dostala, tak jsem samozřejmě musela napsat ještě přijímací testy… 

Jak se dá zvládat univerzitní studium s hraním hokeje?

Colgate je velmi prestižní škola, a jelikož hokej zabírá dost času, tak je nutné využít většinu volného času, kterého moc není, na učení. Pokud zameškáme kvůli hokeji přednášku, musíme to dohnat v době volna, takže úlevy od profesorů moc nedostáváme.

Jaká je úroveň ženského amerického univerzitního hokeje? Je to velká změna oproti střední škole?

Změna mezi střední školou a univerzitou je velká. Univerzitní hokej je o dost rychlejší, celkově technicky na vyšší úrovni. Přístup k hokeji na univerzitě je, co se týče všeho, na profesionální bázi. Kromě neděle máme tréninky každý den v týdnu, v pátek a sobotu máme zápasy. Spoustu našeho času obětujeme přípravě na zápasy a tréninky - posilovna, extra tréninky, videa, rehabilitace… Náš realizační tým dělá vše pro to, abychom podávaly nejlepší výkony, protože konkurence v nejvyšší Division 1, kterou hrajeme, je opravdu veliká. 

Jak velký rozdíl je ve vnímání ženského hokeje v Česku a USA?

Ještě před pár lety se reakce lidí, když jsem řekla, že hraji hokej, dost lišila. V Česku z toho byli lidé většinou hodně překvapení, na rozdíl od Ameriky, kde je běžné, že holky hrají hokej. Každým rokem je ale ženský hokej víc a víc známý i v Česku, povědomí o něm se zvětšuje a překvapených reakcí tím pádem ubývá.

Dají se vzhledem ke studiu v Americe zvládat reprezentační povinnosti?

Bohužel stíhat školu v USA a reprezentaci není lehké. Všechny reprezentační akce se stihnout nedají, ale kdykoliv mám možnost, tak se snažím na pozvané události dostavit. V létě se účastním všech naplánovaných akcí, plus k tomu alespoň jednou během roku.

Jaké máš cíle spojené s národním týmem?

Určitě se v něm chci udržet co nejdéle a reprezentovat co nejlépe to jde. Jako tým máme cíl dobré umístění na mistrovství světa a kvalifikovat se na olympijské hry. Olympiádu mám v hlavě pořád a snažím se dělat vše pro to, abych vypomohla našemu týmu se na ni dostat.