Matěj Drtina |

Trenér 5. třídy Nedvěd o výkonech, cílech, týmovosti i dánském výletu páťáků

Již loni oceňoval trenér Lukáš Nedvěd u ročníku 2008 chuť makat naplno. Nyní k těmto vlastnostem přidává týmovost, k níž přispěl i nedávný dánský hokejový trip. V soutěži za sebou mají páťáci řadu povedených zápasů a pouhé tři prohry, naopak zapracovat musí na vyrovnanosti výkonů i schopnosti unášet těžké situace.

Na čem momentálně pracujete s 5. třídou?

Navazujeme v podstatě na loňský rok – činnosti jednotlivce, bruslení, technika hole, herní kombinace... Hodně se snažíme, aby všichni hráli. Je to hodně dobrá třída, snaží se, makají. Pracujeme také na nedostatku, že občas jeden nebo dva hráči hrají s kotoučem a ostatní jen koukají. Snažíme se tedy, aby hráli všichni hráči na ledě – pět útočilo, pět bránilo, všichni tvořili hru a snažili se hrát.

Jak hodnotíte dosavadní vystoupení v soutěži?

Některé zápasy jsou z naší strany fakt povedené, hráčům to v nich jde, některé jsou naopak zase o trochu horší. Jsou to ale děti, takže to je naprosto normální. Třeba poslední zápas s Nymburkem (výhra 8:2) jsme hráli výborný hokej. Jako trenér se snažím, abychom tuhle dobrou úroveň udrželi a výkyvy byly, v rámci možností, co nejmenší.

Jak hráči zvládají nastupovat v soutěži proti velkému množství o rok starších soupeřů?

Hrát proti starším je samozřejmě těžší. V každém týmu proti nám nastoupí pár šikovných - většinou starších - kluků, takže se nikdy nejedná o lehkého soupeře a většina nás dokáže dobře potrápit.

Jaká vnímáte kvalitu soutěže?

Kvalita soutěže a soupeřů je různorodá. Některé zápasy jsou víc silovější, některé vyhrajeme jasně. Důležité je, aby kluci hráli vyrovnaná utkání, což se zatím celkem daří, byla jich minimálně polovina. K tomu občas hrajeme přáteláky, v poslední době jsme sehráli dva vyrovnané zápasy se Spartou a Libercem, což je pro nás určitě super.

Jak se vám líbí nový „dvoufázový“ systém soutěže?

Pokud mám být upřímný, tak se mi nový systém moc nezamlouvá. Na druhou stranu chápu, že není jednoduché něco vymyslet - i kvůli dopravě a celkové logistice. Vzhledem k tomu, že se postupovalo na základě bodového součtu obou tříd dohromady, tak se ale určitě bude stávat, že u některých soupeřů budou velké rozdíly mezi kvalitami těch dvou kategorií...

Jak hodnotíte hokejový trip do dánského Herningu?

Výlet to byl naprosto skvělý, opravdu se nám tam líbilo. Měli jsme tam trénink, výlet do Legolandu a dva zápasy, které jsme hráli proti o dva roky staršímu týmu. Jeden skončil remízou, druhý naší prohrou, měli tam jednoho opravdu šikovného a rozdílového hráče. Hlavní rozdíl byl oproti hokeji tady u nás v tom, že se hrálo absolutně bez stresu. Hráči měli v hlavě jenom hokej, neřešili žádný tlak. Když jsme dali gól, tak nám rodiče dánského týmu tleskali, povzbuzovali oba týmy a panovala tam opravdu pozitivní atmosféra.

Jak si páťáci užili Dánsko mimo-hokejově?

Byli už od cesty neskutečně hodní, to jsem snad ještě nezažil takhle hodný tým na zahraničním výletě. Největším zážitkem byla návštěva Legolandu, který si všichni opravdu užili. Vrcholem pak byla pro děti výhra plyšáka na jedné z atrakcí, navíc posledním možným pokusem-hodem. Sice plyšák vyšel na desetinásobek normální ceny, ale zážitek to byl k nezaplacení.

Jak je na tom 5. třída z hlediska týmovosti?

Týmovost je opravdu důležitá, jako trenér se snažíte dát tým dohromady a zrovna Dánsko k tomu hodně přispělo. Páťáci jsou na tom z hlediska týmovosti dobře, pomáhají si, v tomhle smyslu je to fakt super třída.

Trénujete v průběhu sezóny i mimo led?

V pondělí míváme před tréninkem bojové sporty, ve čtvrtek je po ledě kompenzace, klasikou je pak trénink na suchu se žebříkem nebo stickhandling s kuličkou, takže i v tomto směru je o kluky postaráno.

Jaké jsou cíle páťáků pro tuto sezónu?

Určitě musíme zapracovat na tom, že máme problémy unést těžké situace - když se prohrává nebo dostaneme góly. Hráči chtějí pořád vyhrávat, což je správný, každý chce vyhrávat, ale zároveň je potřeba se přenést přes nepříznivý stav nebo porážku a dál pracovat. Občas máme totiž tendence se v takový situacích vztekat, brát to příliš na sebe a ustoupit z toho, co chceme hrát. Na tom určitě zapracujeme. Jinak cíle jsou ty nejvyšší - makat a dát hráčům dobrý základ pro to, aby měli možnost prosadit se v budoucnu i ve vrcholovém hokeji.